VPREŽITE
MOČ SONCA

SONČNE
ELEKTRARNE

V inženirskem podjetju Arhsol d.o.o. imamo bogate izkušnje na področju projektiranja, montaže ter vzdrževanja sončnih elektrarn. Pohvalimo se lahko z več kot 10 MW postavljenimi ter 30 MW projektiranimi elektrarnami. Našo uspešnost pripisujemo strokovnemu pristopu, znanju, izkušnjam ter kakovostnim komponentam, ki jih vgrajujemo v naše sisteme.

Sončne elektrarne omogočajo samooskrbo z električno energijo

Vse bolj se zavedamo pomena samooskrbe, tudi energetske. Za spodbujanje izgradnje sončnih elektrarn je država vzpostavila sistem Net-metering oz. neto meritve in obračuna električne energije. Ta sistem je tudi najbolj zanimiv za samooskrbo. Gre za poseben način priključitve in obračuna električne energije. Ko sončna elektrarna proizvaja več električne energije, kot jo stavba potrebuje, viške oddaja v omrežje. Ko nastopi manko električne energije, pa jo sistem jemlje iz omrežja. Lastniki sončnih elektrarn tako na koncu leta prejmejo »poračun« za električno energijo, ki bo upošteval razliko med porabljeno in proizvedeno električno energijo. Na ta način se lahko z investicijo v sončno elektrarno vaš strošek za elektriko zniža za 50–90 %, odvisno od porabe energije in velikosti elektrarne.

Tak sistem je možen za nove elektrarne. Dodatna prednost investicije v zeleno energijo pa je ta, da EKO Sklad za ta namen ponuja subvencije in ugodne Eko kredite.

Ponosni smo na naše partnerstvo s
skupino PETROL d.d.

Če je naprava pravilno dimenzionirana, lastnik praktično ne bo imel stroškov z električno energijo, saj jo bo na letni ravni proizvedel toliko, kot jo bo tudi porabil. V primeru viškov energije pa bo te brezplačno prevzel dobavitelj električne energije, s katerim ima lastnik naprave sklenjeno pogodbo o neto dobavi. Lahko pa tudi preko platforme SunContract prenese energijo na drugega porabnika. Lastnik naprave bo moral še vedno plačevati stroške omrežnine, ki so vezani na odjemno mesto (obračunska moč). V praksi ta sistem deluje, kot da je električno omrežje baterija, ki lahko shranjuje neskončne količine viškov energije.

Z naraščajočimi stroški električne energije in nižjimi stroški elementov sončne elektrarne je pridobivanje energije iz sonca v udobju svojega doma vedno bolj pametna in smiselna naložba.

VAS ZANIMA SONČNA
ELEKTRARNA ZA VAŠ
DOM ALI PODJETJE?

SHRANITE
PRESEŽEK

HRANILNIKI
ENERGIJE

V naslednjih letih pričakujemo porast vgradnje hranilnikov energije, ki bodo omogočali povečanje samozadostnosti na objektih, ki imajo vgrajene sončne elektrarne. Poleg tega pa bodo zmanjševali obremenitve elektroenergetskega sistema v primeru prekomernega oddajanja energije v omrežje s strani obnovljivih virov (predvsem SE).

Hranilniki energije bodo omogočali zniževanje konične moči in posledično stroška za energijo.

Na področju sončnih elektrarn, ki je bilo v preteklosti naša glavna dejavnost, imamo zelo dobre reference. Izvedli smo preko 5 MW elektrarn in naredili elektro projekte za preko 10 MW.

Sončna elektrarna je zelo pametna odločitev, saj:

 • Uporabljamo fotovaltaiko – obnjovljivi vir
  energije
 • Ne onesnežujemo okolja
 • Lahko električno energijo prodajamo
 • Je sončna energija neomejena

Na tem področju izvajamo naslednje aktivnosti:

 • Izgradnja sončnih elektrarn
  za samooskrbo
 • Izgradnja klasičnih sončnih elektrarn
 • Izgradnja hibridnih sončnih elektrarn
 • Vzdrževanje in izvedba pregledov
 • Čiščenje in servis
 • Nadzor nad delovanjem in optimizacija

PONOSNI NA
NAŠE DELO

GALERIJA
ELEKTRARN